УСВОЈЕН ЗАКОН О РЕГУЛИСАЊУ ЦИЈЕНА У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ

mala 24 рс фото 1Скупштина Брчко дистрикта је на 24. редовном засједању усвојила Закон о регулисању цијена, у другом читању, којим би требало да се стабилизује раст цијена на тржишту и спријечи досадашња пракса неуједначених цијена производа на рафовима и приликом наплате. Предсједник Скупштине Синиша Милић је напоменуо да су ентитети овај закон донијели много раније и да су Законом предвиђене новчане казне за оне који не буду поступали по закону.

 „Влада ће сада имати инструмент за контролу формирања цијена на тржишту. Закон ће на снагу ступити осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику, али ће бити потребно да Влада донесе одговарајући пропис за спровођење, да дјелује у смислу ограничавања цијена у одређеној области, односно на одређене производе“, појаснио је Милић.

К знању је примљена информација о стању и проблемима у финансирању спорта у Дистрикту уз закључак да ће се у наредних седам дана расписати јавни позив за додјелу донација спортским колективима, за њихов рад.

Предсједник Милић је истакао да je у наредном периоду потребно другачије радити на организационом уређењу у области спорта јер од оснивања Дистрикта није контролисана додјела буџетских средстава у овој и областима културе и туризма.24 sjed predsjednik фото 3

Он је напоменуо да ће предлог ребаланса буџета за 2022. годину, који је размотрен на сједници, вјероватно бити усвојен на наредном скупштинском засједању 25. маја.

Скупштина је одобрила закључак којим се Влади Дистрикта налаже да спроведе све активности како би се штампање Службеног гласника повјерило новоформираној радио-новинској и издавачкој установи „Радио Брчко“.

Посланици су на 24. редовном засједању, у другом читању,  усвојили измјене и допуне Закона о предшколском васпитању и образовању у Брчко дистрикту, док су у првом читању усвојили измјене Закона о раду и измјене и допуне Закона о ревизији јавне управе и институција Дистрикта.

Усвојен је извјештај о раду Управног одбора ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ за период од 1. априла до 31. децембра 2021. године, као и извјештаји о раду Правобранилаштва, Комисије за хартије од вриједности Дистрикта те  Извјештај о раду и финансијском пословању ЈП „Комунално Брчко“ за 2021. годину.

Дата је сагласност на измјене Финансијског плана ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ за 2022. годину, на Извјештај о раду Управног одбора ЈП „Лука Брчко“ за период од првог јула до 31. децембра 2021. године и на Правилник о платама и другим примањима у овом јавном предузећу.

Скупштина је дала одобрење на предлог регулационог плана „Зона рада и индустрије – База Мек Гаверн“ у Брчко дистрикту и усвојила је одлуке о утврђивању јавног интереса које се односе на:

- изградњу дијела улице у мјесним заједницама Ријеке и Кланац;

- изградњу пута у МЗ Вучиловац;

- изградњу улице и оборинског колектора у МЗ Поточари;

- изградњу крака улице у МЗ Доњи Брезик;

- изградњу пута у МЗ Гредице 2;

- изградњу тротоара у МЗ Доњи Брезик.

За наредно засједање одложене су сљедеће тачке:

1. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду Полиције Брчко дистрикта БиХ за 2021. годину;

2. Давање сагласности на Правилник о измјени Правилника о платама и другим примањима запослених у ЈП „Комунално Брчко“ д. о. о. Брчко дистрикт БиХ за 2021. годину;

3. Разматрање информације у вези с посланичким питањем посланика Дамира Булчевића која се односи на ангажовање лица по основу уговора о повременим и привременим пословима у Одјељењу за образовање;

4. Разматрање информације о поступањима по питању реализације идеје оснивања хосписа у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ (предлог посланика Халила Љуце).

Подијелите на друштвеним мрежама

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 412 гостију и нема пријављених чланова